Crowdfunding za glasbo – Pledgemusic & Gramatik

Pledgemusic Gramatik

Ali lahko množično financiranje (MNOF, a.k.a. crowdfunding), preobrazi glasbeno industrijo? Enter pledgemusic.com. Primer: Gramatik!

Trenutno je v Sloveniji približno takole, kar se tiče snemanja in prodaje albumov: CD stane v trgovini 12€ + DDV, izdelava CD-ja z ovitkom stane cca 3€/kom, trgovina dobi svoj delež, založba dobi svoj delež, glasbeniki dobijo cca 1€, država pa vzame vsakemu v vsaki fazi :). Manjša odstopanja obstajajo, ampak v glavnem kar drži. In potem se glasbeniki znajdejo po svoje, nekateri gredo v tujino… :)

Če bi platforma pledgemusic predstavljala “tisti” zasneženi klanček na hribovju, ki obdaja meko glasbene industrije, in Gramatik “tisto” snežno kepico, ki se je odločila skotalit ravno po tistem hribčku navzdol, bi se morda zgodilo, da bi med kotaljenjem nase pritegnila kepica še ostale, nastala bi večja kepa, pa plazek, pa plaz, pa sprememba. In to vse zaradi množičnega financiranja.

Princip množičnega financiranja je na žalost znan in posledično razumljen le kot predprodajna nagradna platforma Kickstarter. Na njej je slehernik še v času strogih pravil glede vrste objavljenih projektov, daljnem 2009, lahko našel vse od umetnosti do hard-core high-tech projektov. Pred kratkim pa je ravno ta “A-Z” Kickstarter, širivši se na tuje trge, spoznavši, da strogost in disciplina nista povsod enako razporejena, odpravil tudi svojo strogost in postal “alfa-omega” platforma, Mercator center za vse štartnike. Ni da ni! Iščete popolnoma novo vrsto osebnega računalnika? Imamo. Iščete krompirjevo solato? Imamo, gospa. Še kej? Iščete nadarjene glasbenike? Imamo.
Nič čudnega ni torej, da se je trend množičnega financiranja odločil specializirati in postati boljši v enem žanru. In pledgemusic.com je fantastičen primer. In Gramatik ‘ma jajca. Podprimo plaz.