Dogodek: Rome wasn’t built in a day

Logo12rome

Dogodek: Rome wasn’t built in a day

Ali so Italijani prepoznali pravo vrednost investicij v slovenska ˝life-science˝ podjetja?

Včeraj, 22. 10. 2015 v Centru inovativnega podjetništva, se je na dogodku Rome wasn’t built in a day, ki ga je organiziral Zavod ZMAG v sodelovanju z italijanskimi partnerji LCA Studio legale iz Milana, zbrali posamezniki, ki se zavedajo pomena investiranja v »life-science« (vede o življenju) podjetja.

Za izpostavitev omenjene panoge so se organizatorji odločili, ker se zavedajo, da je za napredek družbe poleg tehnološkega napredka pomembno podpirati in investirati v »life-science« sektor. Le-ta je namreč velikokrat prezrt s strani investitorjev ravno zaradi specifik, ki so zanj značilne. Pomembno je namreč razumevanje tehnologije, ki jo podjetje razvija, višji stroški investicije v začetni fazi in v fazi rasti, višji fiksni stroški, posebnost trga, ki ga podjetje osvaja in najpomembnejše z vidika investitorjev višji riziko in daljše časovno obdobje pri povratku investicije.

Na dogodku se je predstavilo kar nekaj zanimivih slovenskih podjetji: Animacel, Wineist, BioSistemika, DS Meritve, Breathing labs in Sweet Speed. Po končani predstavitvi so bila podjetja deležna resnega zanimanja s strain investitorjev. To so bili predvsem italijanski gostje Diego Bravar (ustanovitelj sklada Bio Valley), Alfio Alessi (finančni svetovalec pri Emintad), Marco Cisotto (vodja izbranih podjetji v specializiranem pospeševalniku, za life-science področje H-farm). Hkrati je bil dogodek odlična priložnost spoznati kako deluje podjetniško okolje v Italiji. Delček le-tega nam je predstvila tudi direktorica Agencije za promocijo v tujini in internacionalizacijo italijanskih podjetij (ICE), Elisa Scelsa.

Podjetnik dr. Blaž Zupan »Dogodek se mi je zdel izredno zanimiv, saj predstavlja lep vpogled v slovensko life-science področje. Iz podjetniškega vidika, lahko dodam, da so podjetja, ki so se predstavljala nekaj posebnega, saj vsako pokriva določen trg. Nekatere rešitve so namenjene širši publiki, druge pa bolj ožji skupini uporabnikov. Predstavljena podjetja imajo velik potencial za preboj na tuje trge. Menim, da se investicijska skupnost v Sloveniji premalo povezuje, saj imamo namreč lepo strateško lego, med državami, ki imajo daljšo tradicijo in več izkušenj, od katerih bi se lahko veliko naučili.«

»Izpostavil bi, da so bili investitorji iz tega področja, zato so pogovori potekali precej hitreje, saj razumejo težave s katerimi se soočamo. Vsekakor upamo na uspešno sodelovanje,« dodaja Luka Mohorič, direktor Animacel.

Poleg omenjenih podjetji so se udeleženci seznanili tudi z investicijsko platformo CONDA Crowdinvesting SI, ki bo prva registrirana platforma v Sloveniji, predstavila jo je  Marina Markežič. Platforma bo omogočala pridobivanje financ za razvoj podjetji, hkrati pa posameznikom omogočila investiranje. Svoj izjemen potencial je predstavila tudi Borza terjatev in njen ustanovitelj Marko Rant.

»Kot biotehnologinja menim, da so znanje, dobre ideje in njihova realizacija v obliki uspešnih podjetji na področju naravoslovja pomemben del našega življenja. Zato je je za boljše svetovanje s strani investitorjev, pomembno razumevanje specifik s katerimi se taka podjetna soočajo, saj bomo le tako omogočili korak v pravo smer,« izpostavlja Ajda Marič, organizatorka dogodka s strani zavoda ZMAG.

Slika1

Predstavitev podjetja Animacel s strani direktorja Luka Mohorič.

Slika2

Predstavitev podjetja Wineist s strani ustanovitelja Petra Brunerja.

Slika3

Udeleženci dogodka Rome wasn’t bulit in a day.

Slika4

Okrogla miza na temo investiranja v »life-science« področje. Z leve proti desni: Marco Cisotto (H-farm), Vladimir Milošević (Conda Crowdinvesting.si), Andrea Messuti (LCA Studio legale), Alfio Alessi (Emintad), Elisa Scelsa (ITA), Diego Bravar (Bio Valley).

Slika5

Inovativna kulinarična izkušnja, ki so jo pripravili mojstri SURFood.

Slika6

Predstavnica čokoladnega podjetja Sweet Speed, Slavica Podpečan Cokan.

Foto galerija: