MNOF spreminja ZDA?

GALT io

V ZDA se je pojavila stran galt.io , ki želi s pomočjo množičnega financiranja omogočiti ljudem, da se organizirajo in uveljavijo spremembe v katere verjamejo.

V nagovoru bivši kandidat za ameriški senat nagovarja američane, da se delijo na “makers and takers” in da želijo s platformo MNOF galt.io prekiniti vladavino t.i. “taker-jev”. Kampanja je torej nagradna oz pledge, zbrali so že več kot 500,000$, donatorjem pa naj bi omogočili grajenje lastnih mrež in vzpostavitev lastnih kampanj za uresničitev svojih načrtov. Zadeva morda izpade malo kontraproduktivna, saj predlagani zneski donacij sorazmerno z višino donacije ponujajo tudi različne količine “svobode” in “možnosti vpliva na družbo taker-jev”. Take nagrade izbravši, ( :) ) so snovalci kampanje nehote zopet omogočili premožnejšim večji vpliv v primerjavi s tistimi, ki premorejo manj sredstev. Je pa tudi res, da ideje, ki nimajo podpornikov preproso ne morejo zaživeti z denarjem davkoplačevalcev, ki se z njimi ne strinjajo.

Sami si ustvarite svoje mnenje, vsekakor so taki projekti pokazatelj kako veliko moč ima lahko množično financiranje, predvsem pa, da se MNOF lahko uporabi za različne načine.

Kaj pa platforma za lokalne projekte v SLoveniji?